Er was een symposium over Smaak .
Wat is smaak eigenlijk? Nou, daar is in de afgelopen maand oktober voldoende over gefilosofeerd in het pop- up museum in Amersfoort. Op de slotdag was er een groot feest voor al diegenen, die een maand lang met hart en ziel ,hebben meegewerkt aan dit evenement.
Het feest werd vooraf gegaan door een symposium over het onderwerp:
Er was een mooie inleiding over diverse smaak aspecten die gegeven werd door Jaap Broersma , filosoof en tevens kunstenaar.Hij liet voorbeelden zien van smaak- wat vonden mensen in vroegere tijden mooi, wanneer hoorde je erbij en hoe kan smaak in kleding, kunst, wijn e.d. je verraden en je er juist bij laten horen of afgewezen worden. Het schijnt dat de filosoof David Hume, de Schotse filosoof van de verlichting, smaak onder meer een bekoring noemde. Van hem is ook de volgende uitspraak. ‘De rede mag alleen de slaaf zijn van de hartstocht.’
Maar elke keer werd het weer duidelijk tijdens alle gesprekken die ik er de afgelopen maand over gevoerd heb, met amateurs, professionals, kennissen of vrienden: Smaak is zo persoonlijk, er valt inderdaad niet over te twisten. Hieronder mijn laatste bijdrage als pop-up dichter:
Ben je een ander of jezelf ?
Als het waar is wat Leo Vroman zegt,
dat dichten naaktlopen met je hersens is,
dan strompel ik in mijn blote hersenpan,
rond, terwijl ik tastend kijk en benoem .
Is het voor u smakeloos of flauw wat ik maak?
dan verschillen wij van smaak, smaak die gevormd
wordt als aardlagen, ook die gaan hun gang
ze verschuiven wanneer de tijd er rijp voor is.
Wie zegt ons wat het beste is, wat u gisteren vond,
bent u vandaag wellicht kwijt. Weest paraat
want ook de maan is gebonden aan tijd ,
wanneer de zon opkomt, druipt hij af.
Voor alles is een moment, hield u niet van spinazie
en lust u het nu graag? Dan veranderde uw smaak,
vanzelf en zonder pijn, terwijl U bezig was te leven.
Leven als een ander, of bezig met U Zelf te zijn.