Vanuit Calais vertrekt er dagelijks een pont naar Engeland en ook de zg tunnel verplaatst elke dag vele passagiers van het ene land naar het andere.
Misschien heeft het daar mee te maken dat je de hele dag en nacht, kleine groepjes en soms ook eenlingen, van jonge donkere mannen door de stad ziet zwerven. Maar vooral rond de haven houden ze zich op.

Die mannen sjouwend met plastc tasjes van de Lidl, de Super U, de Carrefour.
Ze dragen vaak een wonderlijk samenraapsel van kledingstukken die rechtstreeks uit de kringloop winkel of de zak van Max afkomstg lijken.
Regenjasjes uit de jaren 70, damesblouses met kleurige opdruk. Damesjassen met bontkraagjes of grote sierknopen. Kennelijk trekken die dameskleren hun meer, (ik denk niet dat ze zich dat realiseren. Ze dragen ook wel Noorse truien en afgedragen colbertjes, die helemaal niet passen bij hun veelal slanke postuur.

Inmiddels weet ik dat ze uit Ethiopië ,Soedan en Eritrea komen. Waarom ze zo graag naar Engeland willen is mij een raadsel. Bovendien lopen ze volgens 1001 een grote kans dat ze niet de juiste papieren voor de oversteek hebben, of dat ze in Engeland meteen weer op de retourboot worden gezet.
Daar lopen ze weer met hun tassen en een nog steeds veerkrachtige tred.
Een groot gevoel van compassie, machteloosheid en plaatsvervangende eenzaamheid maakt zich van me meester.