Elke keer als ik met vakantie ga (en dat was de laatste jaren niet zo vaak) dan sleep ik boeken mee. Ik ben sowieso iemand die graag leest en een goed boek voor de vakantie is natuurlijk een extra bonus.

Dit jaar bepaalde het lot dat ik naar Griekenland mocht (gebeurtenissen uit Griekenland zal ik nog vermelden) en er mocht een boek mee en een E.reader. Van Jan Siebelink had ik het boek ‘De buurjongen’ in mijn koffer. Een boek waarover het AD schreef: ‘De buurjongen is beklemmend mooi’

En dat is het . Ook in dit boek komt de destructieve kracht van een fundamentalistisch geloof weer aan de orde en daarbij ook nog eens het afschrikwekkende drama van een enge jaloerse stiefmoeder.

Het andere boek was ; ‘Wees onzichtbaar ‘van Murat Isik. Een episch verhaal over de ‘coming of age’ van de kleine Murat, die met zijn ouders vanuit Turkijke in de Bijlmer komt te wonen. Ook hier is er sprake van een vader die met agressie zijn stempel op het gezinsleven drukt. Ook hier een confrontatie met een fundamentalistisch “geloof” , al gaat het hier dan om een communistische vader. In beide boeken komt een sensitief kind voor, dat lijdt onder de mishandelingen en de angst. Maar hoe anders zijn deze vaders in hun starheid en toch hoe prachtig wordt de onzekerheid van beide jongen getypeerd. Murat Isik brengt bovendien een ode aan het leven in de Bijlmer.  En ik zal nooit meer gewoon kunnen kijken naar jonge scholieren die werken als vakkenvullers of kassières bij een supermarkt.

Oh wat is een schrijftalent toch een prachtige gave.