Het boek ‘Jij zegt het “ van Connie Palmen, kreeg ik cadeau voor mijn verjaardag. Ik weet niet of ik het uit mezelf gekocht zou hebben, want ik ben niet altijd zo Palmen-achtig- Ze kan zeer goed schrijven daar hoor je mij niet over, maar ik vind het vaak een beetje te veel: Ikke, ikke.

Welnu : dit boek gaat ook over een ik, maar dan is het de stem van Ted Hughes. De man die een gepassioneerde liefdesverhouding (en later ook huwelijk) had met de dichter Sylvia Plath. En ik moet ! bekennen, het is een prachtig boek.

Wat zal dat een research hebben gekost. Wat een inleving in de man, die vertelt over het leven van en met die begaafde maar ook volstrekt neurotische Sylvia , die zich in 1963 van het leven beroofde.

Hierdoor ging ik (en misschien is het meer lezers zo vergaan) in mijn boekenkast op zoek naar werk van Sylvia Plath. Ik vond onder meer een mooi uitgegeven bundeltje met gedichten genaamd ‘The bed book’ dat postuum, via Hughes, werd uitgegeven door Faber en Faber , Dit boek kreeg ik, zie ik voorin, ook op mijn verjaardag, maar dan heel wat jaren geleden. Het stamt nog uit de begintijd van mijn vriendschap met de boekhandelaar Jur Oskamp, over wie ik al eens eerder schreef. Voorin staat in zijn grappig kriebelige handschrift: “from a bounceable bed, you bounce in the blue.”

Het geestige boekje bevat Light Verse van Plath, zoals : “Most beds are beds , for sleeping or resting, but the best beds are much more interesting.” En dan worden die bedden lief en kleurrijk beschreven.

Het idee, dat dit van dezelfde vrouw is, die zo depressief en wanhopig werd, dat ze haar hoofd in de oven stak.