En nu al voor de vijfde keer in de stad Amersfoort. Nationaal en internationaal straattheater strijkt neer in de stad. Op straat, maar ook op vaste locaties,

Maar liefst vier pleinen bieden gastvrijheid aan.
Als het goed is (maar ja, wanneer is het goed?) zal de hele binnenstad dit weekend een groot feest en festival terrein zijn. Ha gratis, zie je sommigen denken. Ja dat is tendele waar, maar er wordt al voortdurend duidelijk gemaakt dat er wel een collectebus of iets van dien aard geplaatst zal worden voor een bijdrage. Niet zo gek natuurlijk, artiesten winkelen ook.

Afgelopen avond was de aftrap in de Flint en in de v.m.Prodentfabriek. Wieke ten Cate heeft persoonlijke verhalen opgetekend van de ontslagen arbeiders. Daar heeft ze (met een speler) theater van gemaakt, onder de titel “Arbeid Adelt.”

Daar wilde ik graag heen. Maar vanmiddag kreeg ik in de stad al te horen dat dit uitverkocht (die voorstelling is niet gratis!) was. He, hoezo? Nou via internet.
‘Ja hallo, dat accepteer ik niet, ik ga vanavond gewoon bij de ingang staan. Dat heb ik gedaan en ……dat was wel effe doorbijten, het was inderdaad heel erg druk en heel erg vol. En als er arme zielen zonder kaartje aanklopten, dan zei zo’n jongen bij de betaaltafel. “Nee we zitten vol, en ik heb ook al iemand die zit te wachten “en dan keek hij niet al te vriendelijk….naar mij.

Toen iedereen zat, op smalle houten bankjes die als een amfitheater naar boven liepen toen wees ik hem op een leeg plekje in de nok. En hoe dan ook. Ik zag de voorstelling.

Zeer de moeite waard. Petje af voor Wieke ten Cate voor de regie, en verder ook voor de geluidsmensen en de decorontwerpers (zeer sober buizen stelsel met T.L lampen. ) De Surinaamse acteur Dennis Rudge, is de enige speler, hij vertelt en speelt ! het verhaal over de sluiting van de fabriek vanuit diverse perspectieven. Overtuigend gedaan.