Jos van Hest: een gedroomde presentator.Afgelopen zaterdag was ik te gast in de Openbare bibliotheek Amsterdam , De OBA, een prachtig transparant gebouw, ontworpen door Jo Coenen op een geweldige locatie. Je kijkt zo op het Y, het leven trekt via de grote ramen aan je voorbij en binnen mag je dan genieten van boeken, boeken boeken plus andere letterdragers en tevens van een poëzie-middag.

Zo’n middag hoeft niet speciaal fijn te zijn maar dan zorgt Jos van Hest, de presentator er wel voor dat het fijn wordt. Het is duidelijk, hij houdt van de taal, van poëzie en van de uitgenodigde dichters, die hij met liefde wil voorstellen aan het publiek.  Voor mij was het mede daarom een heerlijke middag, al scheen buiten de zon van barre goud en zag ik de boten op het water schitteren. Ik miste buiten niet, want binnen scheen ook de zon.

Jos vroeg mij bijvoorbeeld hoe ik nou een bundel samenstelde, omdat hij diverse bundels van me zag liggen. (tussen haakjes, in september verschijnt de tiende) Een mooi onderwerp, maar dat is niet zo heel snel verteld. Daarna reageerde hij op de samenhang tussen 2 gedichten die ik o.m. had uitgekozen. Een recent gedicht en een van 30 jaar geleden. De samenhang analyseerde hij feilloos.

Ik was helemaal gelukkig toen ik in de lauwe avondlucht naar het station liep.

Dank je wel Jos! I love you.