Een bijzonder verheugend bericht vond ik te lezen dat Eva Vleeskruyer , onze nieuwe stadsdichter aangaf dat ze poëzie dichter bij de jeugd wil gaan brengen.!   En ik geloof haar ook echt, want ze had het al eerder aangegeven , ze wil zelfs een assistent in het jongeren circuit gaan vinden.

Ik weet uit ervaring dat kinderen heel makkelijke tot poëzie zijn over te halen als je er zelf in gelooft. Ik heb ooit lang geleden poezie op scholen gegeven in Enschede in het kader van een stage. De leer krachten schudden destijds hun hoofd en geloofden er niks van, maar het lukte en de kinderen waren (uiteraard) enthouisast.   Veel later.. gaf ik ook poëzie workshops in een verzorgings- huis met aanleunflats in Utrecht aan ouderen en ook die gaven zich graag gewonnen toen ze merkten hoeveel zeggingskracht een gedicht kan hebben. Jammer dus voor mij (haha) dat Eva niet ook nog een oudere assistent zoekt voor zo nu en dan. Want dan zou ik (en waarschijnlijk meer ouderen) meteen een keer willen meedraaien.

Maar om nu even bij de jeugd en poëzie te blijven, poëzie lijkt “In”  Je ziet steeds meer gedichten verschijnen op allerhand plekken zoals poëtische graffiti, op straat, op sociale media , op het station (een prachtig gedicht in het nieuwe station van Utrecht bijv.) of zelfs in het ziekenhuis.

Tim Hofman (die toch al heel veelzijdig is volgens mij) is met zijn 28 jaren een ware ambassadeur voor vrije poëzie. Hij linkt poëzie ook aan muziek, het moet klinken. Zo houdt hij er ook van (las ik) om uren terloops op zijn gitaar te kunnen ‘pielen’ toonladdertjes, rifjes, blues-schemaatjes etc. Volgens Arno Kantelberg is Tim “een BNN beambte die zich ook als dichter manifesteert. Die in de Volkskrant al eens , (dat heb ik zelf niet gelezen) “tot aan de wortels werden afgefikt”.   En waarom ? moet het allemaal Heilig zijn en volgens een vast schema en anders is het Heiligschennis? Kom op, met taal mag je gerust een tijdje spelen, voor het serieus wordt en ook dan hoeft de ernst niet altijd heilig te zijn. Daarnaast is Tim Hofman ook de bedenker en initiatiefnemer van ‘de Stembus 2017.” Hiermee wil hij jongeren duidelijk maken hoe belangrijk het is om te gaan stemmen.!

Want wat komt er niet allemaal op ons af, Trump met zijn waanzin-aria’s, een instabiele Europese unie, de alom aanwezige angst voor vluchtelingen , en schommelingen in de economie. Prachtig initiatief dan om vooral ook op politiek gebied, je stem te laten horen.

En als je bij dat alles de moed niet verliest en ook nog voor poëzie pleit , nou Eva en Tim mijn zegen hebben jullie hoor !

Tot slot een poëtisch vluggertje (zg light verse) van Tim Hofman zelf:

 

Gelukkig stierf hij

Op de laatste dag

Van zijn leven

Elke ietsje eerder

Was zonde geweest

Al was het maar

Heel even.