Zo: ik heb me weer eens kunnen opwinden. Dat schijnt trouwens goed te zijn voor het stresshormoon ‘adrenaline’ of juist niet goed. Kan me niet schelen, in elk geval was ik kwaad.

Een paar dagen geleden las ik nl. toevallig over de commercial voor de Citroen DS (ik houd van het merk Citroen) die vorig jaar werd opgenomen met Iris Apfel , ze was toen 94 jaar en nog steeds een mode-icoon. Leuk, leuk , dacht ik, want ik ben ook al jaren dol op deze veelzijdige , excentrieke Amerikaanse dame. Zij heeft ons al menigmaal laten zien dat een hogere leeftijd niet altijd een vijand hoeft te zijn.   Zij heeft een voorbeeldfunctie en is een identificatiefiguur voor veel vrouwen, ook voor mij, al jaren. Net zoals ook mijn eigen tante, Mia Souren, dat was. Een van de zussen van mijn vader. Een sympathieke, maar tevens  doortastende dame, die indien nodig (al had ze ook 5 kinderen) haar mannetje stond.

Op haar 80 ste besloot zij (mia) met pensioen te gaan, tot dat moment was zij de onofficiële bedrijfsleider in het internationale exportbedrijf van haar overleden man. Voor die 80 ste verjaardag dus, gaf ze zichzelf een schildercursus cadeau. En daarna schilderde ze het ene schilderij na het andere, ik heb er ook een aantal in mijn bezit, maar haar kinderen en andere familieleden natuurlijk ook. En de rest ging allemaal naar fancy fairs voor goede doelen. Op haar 95 ste stopte ze daarmee, d.w.z. ze overleed.

Nu lees ik vandaag een verhaal over een nieuwe film waarin Diane Keaton een hoofdrol heeft. De film ‘Hampstead’ over de liefde tussen een rijke vrouw en een zwerver. Mooi, denk je, Diane kan gelukkig gewoon doorspelen. Maar wat staat er nog: “ Diane is inmiddels al 71, maar ondanks die leeftijd….., prijkt haar naam nog elk jaar op de aftiteling van een film.” (alsof dat zo bijzonder is, ze heeft immers talent?) De film wordt nu al door een criticus (draait pas vanaf 16 augustus in de bioscoop) “ A notting Hill voor oldies” genoemd.

En daar zit de angel en de aanjager van mijn stresshormoon. Waarom is het bijzonder dat Diane op haar 71 ste nog een hoofdrol krijgt (is ze stok-oud of zo?) en waarom is die film nu dus al, een zg. lovestory voor bejaarden? Notting Hill is een fantastische movie, die ik graag zie, elke keer weer, ben ik kinderlijk blij dat ze elkaar toch ‘krijgen’ op het eind , maar heeft dat met leeftijd te maken? Nee toch?