Het museum dat bestemd is als herinnering aan de tweede wereldoorlog 40-45 in de buurt van calais is gevestigd in een bunker.
Misschien toepasselijk, maar voor iemand met een supersonisch reukvermogen,
(Dat ik liever niet bezat…) is dat afzien, want de bedompte lucht is niet om te harden. Maar ik realiseer me dat de lijklucht in de loopgraven nog wel wat erger moet zijn geweest.

Een zorgvuldig maar daarom niet minder gruwelijk bij elkaar gezocht geheel van foto,s met de bekende beelden van stuk geschoten gebouwen, opgeblazen bruggen, duizenden doden en gewonden. Krantenartikelen. Foto,s van een brallende Hitler. Lijsten met namen van Joden die dood moesten.
Uniformen, en verschillende soorten van kledingstukken voor zomer en winter, van hoge en lage functionarissen uit beide legers.

En oh…..ik schaamde me voor mezelf dat het mij opviel van welke prachtige stoffen de Duitse uniformen vaak gemaakt waren, met luxueuze details, gebreide manchetten, zorgvuldig afgewerkte naden. Prachtige witte pakken van de hospiks. Daarnaast geweren , pistolen, bommen, vliegtuigonderdelen allemaal gebruikt in de strijd ter vernietiging van anderen. Gelukkig dringt dat snel genoeg tot me door. ……..mijn moraal is nog niet aangetast door uiterlijkheden.

Wat een overduidelijke illustratie van leed, haat, verspilling en zinloosheid. Iets om dagenlang een knoop van in je maag te krijgen.
Nie wieder Krieg! Nie wieder krieg ??