murals in heerlen 2016Bij het woord murals denk ik meteen aan Diego Rivera die prachtige muurschilderingen maakte in Mexico rond 1940,(en die ik altijd nog eens wil gaan bekijken.) maar ik hoef voor mooie muurschilderingen in ons eigen land, niet meer zover te gaan.

Een collegaatje vertelde me over muurschilderingen in Heerlen. Ze weet dat ik uit Zuid Limburg kom en en dat ik Heerlen een beetje ken, omdat ik daar op een opleiding zat (long ago) daar leerde ik een van mijn schoonzusjes kennen en een ander schoonzusje werkt op dit moment in een instelling in Heerlen.

Collega liet mij vele foto’s zien van beschilderde muren , in parkeergarages en leegstaande gebouwen. Bijzonder als je bedenkt dat Heerlen een post -industriële stad is. In de tijd van de steenkool-mijnen was het ondenkbaar dat er geld gereserveerd zou worden voor kunst…Maar natuurlijk waren we ook al divers keren in het zg Glaspaleis –(naast de Pancratius kerk) het oude Schunck gebouw, dat sinds 2003 aan architectuur en kunst gewijd is.

En nu ga ik zeker een keer naar de murals in deze Zuidelijke stad.