Het is weer zover, midzomer. Jammer dat we hier in Nederland niet zo’n groot feest daarvan maken als in de Scandinavische landen.

Ik hoorde op de radio dat morgen (vandaag dus inmiddels) weer speciaal midsommer-eten is bij Ikea. Oh help, ik moet, wij moeten, daar nu juist naar toe voor een buitenlamp. Staat dus nu al vast dat we daar dan niet alleen zullen zijn. Hopelijk gaat het mooie gezicht van 1001 niet al te zeer op winter staan.

Anyhow, ik vind het een mooie traditie, het feest van de zomer- zonnewende.
“De mensen geloofden vroeger dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en daarom plukten ze die in deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten ,waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.”

Ik begrijp als nachtblinde niet hoe je in de nacht geneeskrachtige kruiden kunt zien en plukken. Maar toch een bijzonder idee.

En aan het feit dat de uren daglicht vanaf morgen weer afnemen en ik weer tot Kerst moet wachten voor ze gaan lengen, daar wil ik nu niet aan denken.
Kom op: Laten we klinken op het Midsommerfest !