Vandaag de eerste dag in het theater de Lieve Vrouw, in Amersfoort van de filmcursus over Arthouse films, die nog in première gaan komen.

Mark Meuldijk vertelde ons het een en ander over Joachim Lafosse, de regisseur. Een jong stel met een meisjes-tweeling van 10 jaar is op elkaar uitgekeken of in elk geval zijn de onderlinge irritaties groot genoeg om hun huwelijk te beëindigen.

Omdat hij geen vast werk heeft, wonen ze noodgedwongen nog in hetzelfde appartement. Bijna alle scènes spelen zich daar ook af.  Een ‘Kammerspiel’ noemde Meuldijk dat.

Je zou het ook “scenes uit een huwelijk “ kunnen noemen. Doordat het geld of de strijd om het geld zo’n grote rol speelt in deze scenes heet de film wsch. “L ‘economie du couple.”   Marie eist het huis (dat zij van haar vader erfde) op. De kinderen vallen alsmaar tussen wal en schip…. Hij kan een derde van de opbrengst krijgen , maar hij wil de helft, omdat hij zoveel in het huis heeft geïnvesteerd. Een strijd om de macht en het geld.

Ik was nogal down na het zien van de film, beurtelings had ik medelijden gehad met de man, de vrouw en de kinderen.  In het nagesprek met de cursisten (ruim 50) en onze docent, vond ik het wel heel mooi om te merken dat ik echt tussen filmlovers zat.

Lossen we met deze liefde iets op van de wereldproblemen? Nee dat niet, maar we zien wel waar een relatie of een samenleving zonder liefde toe kan leiden.