Over indrukwekkend gesproken….

 

Gisteren (16 augustus 2015) was mijn vriend jarig.

Om de avond te besluiten keken we met koffie en gebak naar Zomergasten op TV. Ik ben altijd weer benieuwd naar de keuzes met filmfragmenten van de gasten.

Gisteren kwam Adriaan Geuze aan het woord, architect en landschapsarchitect.

Ik moest even wennen aan zijn manier van praten en formuleren, bedachtzaam en zoekend naar de juiste woorden. Ik ontdekte dat het een man is met een passie voor kunst en schoonheid. Nou, dan ben je bij mij al snel aan het juiste luister-adres.

“Land maken is een daad van cultuur” zei hij . Dat vind ik een mooie uitspraak . Hij liet ook een dichter nl: H.H. Ter Balkt in een filmfragment aan het woord komen. Hij gebruikte meerdere malen het woord poëzie in het kader van het vormgeven van een landschap. Dat had ik i.h.k.van zijn vak niet zo snel verwacht.

Maar het meest indrukwekkend vond ik de filmfragmenten die hij liet zien van de bouw van de Deltawerken. De Zeeuwse verdedigingslinie tegen het water zou je kunnen zeggen. Ik vind dat echt een ongelooflijk staaltje overwinning van de mens op de natuur.

Ik heb bij Neeltje Jans al diverse keren films over de Deltawerken gezien, en elke keer overvalt mij een diep respect voor de ingenieurs die dit indrukwekkende staaltje kunst en techniek hebben gecreëerd.

Tot slot ook nog een mailtje gevonden van Ingrid Souren, een ver nichtje uit het Zuiden. We waren elkaar alweer een hele tijd uit het oog verloren. Maar opeens was ze daar (via deze website..) weer. Op het juiste moment, zoals een oud Chinees spreekwoord zegt; “Als een deur dichtvalt gaat ergens anders een raam open.”

Wat een mooi einde van de dag, ik viel in slaap met het beeld van de Deltawerken op mijn netvlies. Dat kan slechter.