Neelie Kroes een rolmodel ? ja dat is zij zeker. Ik ben dol op haar, omdat ze niet zeurt en klaagt maar gewoon doorgaat.
Een typisch voorbeeld van de Hollandse uitdrukking: niet lullen maar poetsen. Ik heb deep down nl. een enorme hekel aan mensen die zelf niet veel presteren of te lui zijn om een poot uit te steken, maar ondertussen wel staan te kletsen.

Afijn Neelie dus, en zij raadt nu een boek aan en wat blijkt?
Dit boek ken ik en ik vond het ook erg goed destijds. Ik kreeg het cadeau van Hugo Quené, nadat ik een theater-productie met amateurs had gemaakt (i.h.k. van afstuderen in het vak regie) over de Russische dichter Vladimir Majakowski.

Hugo was een van mijn amateur spelers , hij ontwikkelde zich (ja ik mag me nu wel eens op de borst slaan, voor het vak regie kreeg ik nl. een 9) tot ster-speler met een fantastische dictie en articulatie.
Inmiddels is hij gepromoveerd Dr Hugo Quené en werkzaam als universitair hoofddocent op het gebied van de fonetiek. Hij is verbonden aan het Departement Talen, Literatuur en Communicatie. Sinds dit voorjaar 2014 is hij zelfs onderwijsdirecteur Talen van de Undergraduate School Talen, Literatuur en Communicatie in Utrecht. Zo een hele mond vol, maar ik zie het hem wel doen, hij is bijzonder intelligent en daarnaast kien op taalgebruik.

En nu weer terug naar het boek waar Neelie voor kiest: “The beginning of Spring” van Penelope Fitzgerald. De roman gaat erover hoe losse gebeurtenissen een voorbode konden zijn van een aankomende revolutie in het Rusland van rond 1913-14. (een eeuw geleden dus, de tijd waarin Majakowski leefde en als dichter en publicist leefde voor de revolutie.)

Hugo las dat boek destijds om zich beter in de rol van Majakowski te kunnen inleven. Volgens Neelie is dit boek ook nu weer heel actueel. Bovendien zegt Kroes (fijntjes…) nog even: “Fitzgerald ging pas schrijven na haar 60 ste. Voor haar was er meer dan geraniums, kleinkinderen, tennis en bridge.”

Zo komt Neelie Kroes in een blog terecht samen met Majakowski en Hugo Quené. Er zijn minder interessante combinaties denkbaar.