Via mijn nieuwe platenspeler (Ja!) kon ik voor het eerst in jaren weer eens de LP “Double Fantasy” van John en Yoko beluisteren.
Ik was (uiteraard zou ik willen zeggen…) een fan van de muzikale, intelligente en dichterlijke John Lennon. John als artiest bedoel ik. Ik vind die plaat (hoewel lang niet zijn beste …) nog steeds heel bijzonder, ook al kan Yoko Ono absoluut niet zingen. Het was echt iets van hen beiden. Ik was al jaren een fan van de eigenzinnige recalcitrante , maar zeer kunstzinnige Yoko. Ze werd door vele Beatles fans gehaat. Zij had hun John Lennon ingepalmd. De Beatles uit elkaar gedreven. Ze was zg. uit op zijn geld. Grote onzin, ze kwam uit een vermogende Japanse familie. Geld was voor haar geen issue, bovendien was zij zelf een artiest die in selecte kring al waardering oogstte.
Van veel roddels trok en trek ik me niks aan, want dan kun je wel aan de gang blijven. Het ene moment is die in de gratie en het volgende moment een ander. Ik volg wat dat betreft mijn eigen normen en waarden.
Ik vond Yoko Ono die bij de kunststroming Fluxus behoorde (een soort Neo-dada met bijv Joseph Beuys) een uiterst origineel wezen. Ze is nu 83 jaar, maar gaat (nog steeds gehaat door velen) gewoon door met het uitdragen van haar kunst en haar opvattingen.
Mijn eerste dichtbundel “Iglo” droeg ik aan haar (en aan mijn dochter) op. (Iglo was een uitgave van Salix Alba, met de hand gezet door Eric Wittenberns.) Ik weet nog dat veel mensen dat bizar vonden. “Waarom draag je je boek op aan dat rare mens?”
Gewoon omdat ik toen in 1980, in haar, haar visie en haar doorzettingsvermogen geloofde, en dat doe ik nu in 2015 nog steeds.
Kortgeleden heeft zij haar eigen schaak-app gelanceerd: Yoko Chess. In het spel worden de schaakstukken soms vervangen door honden . Ik citeer: “In de hondenversie van het schaakspel bestaan er geen torens, pionnen en paarden, maar wordt er gespeeld met verschillende hondenrassen.De koningin is bijvoorbeeld een dalmatiër, de toren is een labrador en pionnen zijn vervangen door teckels. Wanneer de honden worden geslagen klinkt het geluid van een blaffende hond. Een deel van de opbrengst van het spel wordt gedoneerd aan goede doelen voor dieren.” Goed zo.