Ik heb de goede man nooit gekend wel vele foto’s gezien. Vaak te horen gekregen van mijn moeder:” je moet niet zoveel kritische vragen stellen, als vrouw moet je je gewoon aanpassen, tot alles je past. Als je een jongen was geweest, dan had je kunnen gaan leren. En daarna emigreren zoals Heeroom uit Amerika”.

Het bidprentje dat ik vond, stamt uit december 1929- dus bijna 85 jaar geleden. Hij gaf les en was bovendien het hoofd van een parochie of iets dergelijks. Op het prentje worden zijn kwaliteiten opgesomd. Verder staat er in handschrift: ‘Bid voor uw oom Joseph Kalen. De herder van Sanford – Maine. Verenigde Staten van Amerika.”

Heeroom Joseph was een broer van mijn oma, Elisa Kalen, zij was mijn peet-oma, en de moeder van mijn moeder. Van haar werd ook gezegd dat ze een jongen had moeten zijn, omdat ze dan ook had kunnen leren. (die uitdrukking zet mijn haren nog steeds overeind, had een man soms meer hersens?)
Aan de voorkant van het prentje staat de herder afgebeeld (Jezus?) die verdacht veel lijkt op Michiel de Ruyter met dat lange haar en die admiraals blik. (dat gezicht kennen we nu immers goed door de filmbeelden….) Op zijn arm draagt hij een lammetje en achter hem loopt nog een kleine kudde.

Ik heb ook foto’s van hem (heeroom) gezien in zijn huis in Amerika- een mooie stevige man met een twinkel in zijn ogen, en zijn arm om een mooie vrouw. Zijn huishoudster. Huishoudster??
Hoe dan ook- God hebbe zijn ziel. Voor mij leuk om hem zomaar even tegen te komen. En hem vervolgens aan u voor te stellen.
Aangenaam kennis te maken: Joseph Kalen.