UTRECHT – Foto’s die reageren op gedichten, en omgekeerd. Een geslaagd experiment van dichter Marlies Souren en fotograaf Susan van Schijndel. Dat vonden de lezers blijkbaar ook, want het boekje ‘Uit verlangen naar het gewone’ is nu al in herdruk. Het was nog geen maand uit.

‘Susan had mij benaderd om samen iets te doen’, zegt Marlies Souren. De dichter heeft inmiddels zeven bundels op haar naam staan. ‘Aanvankelijk wilde zij graag een kinderboek met foto’s maken, maar uiteindelijk, na twee jaar samenwerken, is het gekomen tot deze bundel’.

Souren schreef eerst gedichten, waarna Van Schijndel nadacht over een bijpassende foto. Het resultaat is dat beeld en tekst met elkaar communiceren, waarbij de foto’s, evenals de gedichten, wat te raden overlaten. En dat pakt hier goed uit: geen vaag, abstract gedoe, maar pagina voor pagina interessante prikkelingen in letter en beeld.

Tijdens dit proces gaf Wim Sprij, de man van Souren, hen advies. Dit jaar is hij aan longkanker overleden en om die reden is de bundel aan hem opgedragen. De 36 gedichten gaan over talrijke onderwerpen, maar het gedicht ‘Megafoon’ gaat dan ook over hem.

Het boekje is binnenkort weer verkrijgbaar bij de Bruna aan de Nachtegaalstraat (hoek Maliebaan) en bij Broese Kemink op het Stadhuisbrug. Prijs: 15,95 euro, waarvan één euro naar Amnesty International gaat. Zie ook www.freemusketeers.nl

  • Auteur: Redacteur Stadsblad
  • Medium: Stadsblad Utrecht
  • Datum: 12-10-2005