“Festival Europa” in Utrecht, een boeiend gebeuren.

Terwijl Nederland afgelopen zaterdag nog lang niet aan de beurt was in Tel Aviv, draaide het Vredenburg in Utrecht zich al behoorlijk warm voor het Festival Europa.

Het gerenoveerde (voor miljoenen , noem dat maar renoveren …..) Tivoli Vredenburg, heeft er wel echt een heel bijzondere avond (en nacht) van gemaakt. Al die ruimtes die we vrijelijk in en uit mochten lopen. Je moet wel goed ter been zijn. Anders werkt het niet met al die trappen.

Ik heb me eerlijk gezegd nog nooit zo Europees gevoeld als die avond. De uitspraak van Ilja Pfeijfer : “ik heb Europa nodig om te kunnen bestaan” was een mooie begeleidende quote.

Zijn verhaal vond ik trouwens ook heel boeiend. Europa is bijna failliet , zegt hij. Kijk naar Venetië. Daar vind je nauwelijks meer gewone inwoners. Alles draait daar om het massa toerisme . Er is sprake van ideologisch verval. Hoe kunnen de Europese landen hun unieke identiteit behouden?

Zo waren ernog meer interessante interviews. Wat is Jan Terlouw bijv.toch nog steeds een lieve, positieve man. Al wordt hij in de programma- flyer een bevlogen grijsaard genoemd. Bah, bah. Waarom? Okay, zijn kalenderleeftijd is 87, maar zijn analytisch vermogen is helderder als dat van veel jonge mensen.

Van hem moet in Europa veel meer worden samengewerkt, als voorbeeld geeft hij het denken over klimaatverandering en de rol van fossiele brandstoffen daarin. Hij is geen fan van de grote baas in de USA maar ook niet over onze Latijn bazelende man van het nieuwe forum.

Overigens raakte ik wel onder de indruk van een aantal jonge mensen, zoals Anne Fleur Dekker als feministische opiniemaker. En van Splinter Chabot (ja, ja, de verbaal begaafde zoon van..) de voorzitter van de JOVD. Zij vragen zich af of de oplossing voor migratie, de brexit en het klimaat in meer Europese samenwerking ligt, of dat we toch maar liever in eigen land een veilige koers moeten varen.Splinter Chabot

Femke van Esch vraagt zich af : “Wie leidt Europa nou eigenlijk. Welk land heeft waar invloed en wat gaat er gebeuren als Angela Merkel van het politieke toneel verdwijnt.”

Mijn ogen werden door al deze vragen wel meer geopend. Ik houd me niet elke dag met deze problemen bezig. Maar als het allemaal voor je uiteengezet wordt, dan denk je (ik althans) ja verdomd hier hebben wij allemaal mee te maken. Je kunt niet afzijdig blijven. Het schijnt trouwens dat in Duitsland veel jongeren zijn die zich duidelijk uitspreken voor Europa. En dan breder dan onze klimaatspijbelaars.

Gelukkig was er ook poëzie en muziek tussen door en als alle stellingen me een beetje teveel werden, waren er nog peperdure maar overheerlijke cocktails.(te koop dus.)

Op gegeven moment ben ik vertrokken, al kon je nog tot 1 uur luisteren naar Eurodisco met DJ . St Paul.   Ik besloot de trein terug te nemen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Alweeeeer weekend- problemen op het spoor. Uren later na een eindeloze tocht met de trein door de provincie (zelfde ellende als vorig weekend op de reis naar en van Maastricht….) arriveer ik dan via een idiote lus weer in Amersfoort.

En daar kan ik dan op de bank (hoera denkt mijn kat) nog net de puntentelling van het songfestival meemaken. Duurt lang, maar op gegeven moment komen de punten van de publieks-jury’s en dan wint kennelijk toch nog “onze Duncan” met zijn lied over liefdesverdriet .How remarkable. Wel een aardige jongen vind ik en hij blijkt ook nog in ons Europees Amersfoort te wonen.

Volgend jaar dus een songfestival in Nederland. Lijkt me duur maar in elk geval zal het Europees zijn.