Afgelopen dag dinsdag 31 maart dus, zag ik in de google balk waar ze vaak gebruik maken van plaatjes die op die dag actueel zijn, dat de eiffeltoren -126 jaar geleden geopend werd voor het publiek.
De Eiffeltoren…..! in mijn jeugd zag ik bij buren die volgens mij wereldwijs en modern waren een eiffeltorentje op souvernir-formaat.
Ik kon mij toen niet voorstellen dat je daar echt in zou kunnen. Het was een grote-mensen-raadsel.

Voor de aardigheid hier een stukje kopie van Archipedia (een soort van architectuur Wikipedia) over de historie.

“In 1884 besloot de president van Frankrijk ter ere van het honderdjarig bestaan van de republiek een wereldtentoonstelling te organiseren.

In dezelfde tijd gaf Gustave Eiffel de opdracht aan twee van zijn werknemers, de talentvolle ingenieurs Émile Nougier en Maurice Koechlin, om een toren te ontwerpen. Aanvankelijk zag Eiffel weinig in het ontwerp van de driehonderd meter hoge toren, maar toen hij lucht kreeg van de plannen van de president, zag hij de mogelijkheden en kocht het patent van zijn werknemers. Toen er halverwege 1886 in allerijl een prijsvraag werd uitgeschreven, zoals Eiffel had voorzien, werd zijn ontwerp uit 107 inzendingen gekozen. “ (het was dus niet eens zijn eigen ontwerp weten we nu.)

Terwijl ik dit zit te typen, bekruipt mij wel het verlangen om weer eens snel een weekendje Parijs te doen. De Egyptische tekeningen op papyrus in het Louvre bijvoorbeeld …mmmm. Daarna lekker eten drinken en vrijen in een comfortabel hotel. Trouwens zouden er in Parijs ook hotels zijn waar je de kat mag meenemen? (zoals de kat van Ome Willem, die daarna alleen nog maar op een Franse bak wilde?)