De geverfde vogel

 

Jaren geleden (in 1966) las ik de oorlogsroman “The painted bird” van Jerzy Kosinski. Dat boek maakte een enorme indruk op me. Het gaat over een Joods jongetje van ongeveer 10 Jr tijdens de tweede wereld- oolog in Oost Euopa. Tijdens die oorlog met al die dreiging voor Joden werd hij door zijn ouders uit “veiligheids overwegingen”  naar het platteland gestuurd waar hij  onderhevig zal zijn aan gruwelijkheden , die eigenlijk te erg zijn voor woorden vond ik toen. Nu is er een Tsjechisch -Slowaakse film  gemaakt .

Hoewel de film in zwart wit is (heel goed vond ik ) zijn de beelden van de gruwelijkheden niet minder erg om naar te kijken.

Hij zwerft noodgedwongen van de ene plek naar de andere, en is ook dan getuige en slachtoffer van vreselijke gebeurtenissen,  zoals haat , vijandschap , moord ,kwellingen, honger, kou en eenzaamheid.

Op gegeven moment kon ik het echt niet meer aanzien en ben ik uit de bioscoop geglipt. Bij thuis komst vond ik de kat die blij was mij te zien, het was binnen lekker  warm , ik wist dat er eten in de ijskast was, en er waren zo veel warme kleren dat ik ze voorlopig niet allemaal aan zou kunnen.

Kortom rijkdom, weelde , maar er was ook Corona, het virus

Dat al maanden bij ons allen inwoont. Ik ben daar ook niet blij mee, maar na het zien van deze film ,kon ik het wel relativeren. Soms lijkt alles relatief als je het juiste vergelijkingsmateriaal hebt.