Ja enigma, dat is een raadsel, maar het was ook de term voor een codeer machine. De film de Imitation Game gaat daar over . Een werkelijk schitterende film, niet toevallig genomineerd voor meerdere Golden Globes.

Met een prachtige rol voor Benedict Cumberbatch als de geniale en homoseksuele wiskundige Alan Turing die tijdens WOII de code van de Duitsers kraakte. Na de oorlog werd hij vergeten en verguisd.

Stukje citaat: “In de winter van 1952 werd Alan Turing door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.”

In werkelijkheid, het is nl. een biografisch drama, schijnt het dat Alan Turing inderdaad werd vervolgd en getreiterd vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord.
Iemand vervolgen vanwege andere voorkeuren, nee! Dat zal voor mij wel altijd een enigma blijven