Als kind was het mij totaal onduidelijk wat witte donderdag inhield. Mijn moeder bedekte dan de 2 kruisen in huis en zelfs een H. Hartbeeld met een witte doek.
“Vanwege het laatste avondmaal” zei ze. Nou dat schoot op, want dat begreep ik ook niet. Maar van doorvragen hield ze niet. “Al dat gevraag, ga maar wat doen” was haar antwoord.

Hieronder een verklarend stukje over het laatste avondmaal van Wikipedia. Dan spaar ik even wat energie ,want vanmiddag kreeg ik helaas te horen dat ik nu ook nog een herstel-vertragende ontsteking heb. Welnu:

“Het Paschamaal houdt Jezus met Zijn discipelen. Tijdens deze maaltijd stelt Hij het Heilig Avondmaal in. Johannes beschrijft hoe Jezus de voeten van alle discipelen wast en hun de opdracht geeft elkaar te helpen en bij te staan. Judas vertrekt hierop, en gaat naar het Sanhedrin om hen te helpen Jezus gevangen te nemen. In de nasleep van de maaltijd onderwijst Jezus Zijn discipelen en leert hen het Onze Vader. Vervolgens lopen ze naar de hof van Getsemane, gelegen op de Olijfberg, waar Jezus Zijn discipelen vraagt met Hem te waken. In de hof worstelt Jezus met de zware taak die Hem te wachten staat, waarbij Hij druppels bloed zweet.
Judas had ondertussen het leger van het Sanhedrin opgehaald en brengt ze naar de hof van Getsemane. Hier verraadt hij Jezus door hem een kus te geven, waarop deze wordt gearresteerd en meegenomen.”

Aan zo’n vriend heb je nog eens wat……………..Een Judaskus!