Door omstandigheden kom ik wel eens in een gezelschap terecht dat naar de Talkshow van Voetbal inside kijkt. Langer dan een kwartier kan mij dat niet boeien, maar er zijn lichtpuntjes, de half vileine opmerkingen van Johan Derksen vind ik meestal zowel melig als geestig en een ander nog groter lichtpuntje, is het optreden vooraf van Danny Vera , een “zingende cowboy” dacht ik eerst.

Hoe dan ook, bracht het lot mij het afgelopen weekend in Theater aan de Schie, waar Danny Vera met zijn band een avondvullend optreden gaf. “Between Dark and Daylight”waar hij zich als entertainer ,zanger en songwriter liet zien en horen. Geen idee wat me te wachten stond.   Maar wat een verrassing bezorgde deze Zeeuwse cowboy me. Ook wel een beetje een Hollandse Elvis Presley, waar zij n perfekte kuif toe bijdraagt, maar ook de manier van zingen en de draaiing van de heup. Zijn optreden , volstrekt origineel en ongekunsteld.

Het theater zorgde trouwens ook voor een zorgvuldig uitgelichte licht-show, maar daar heb je niet echt wat aan, als er geen inhoud tegenover staat. Danny zingt goed, een beetje countryachtig , hij heeft een steengoeie drummer die heel natuurlijk en subtiel inhaakt op de improvisaties van Danny.

We kregen covers te horen, niet zo veel hoor, hij zong voornamelijk eigen werk. Tussendoor vertelde en zong hij over gebeurtenissen uit zijn leven, zoals de dood van zijn moeder, een heel gevoelig nummer, dat niet sentimenteel werd. Daarna die van zijn vader (‘die had er niet veel zin meer in’) en van een 12 jarige jeugdvriendje dat tijdens skiën zijn nek brak. Maar ook zijn strijd om gezien te worden wat aanvankelijk niet vanzelf ging “20 mensen in een zaaltje in Drachten” . Een heel lief liefdesliedje voor zijn vrouw. Zijn reacties op het journaal van TV altijd slecht nieuws, of zomaar ‘gekkigheid waar niemand iets aan heeft.’  Danny was volledig zichzelf zonder opsmuk, en de mooie zaal , tot de nok toe gevuld hing aan zijn lippen.

Hij gaf ons allemaal opeens een muzikale “Bal van liefde”die we mee naar huis mochten nemen, ‘want liefde mensen, dat is het belangrijkste.’

Ik heb die bal nog steeds in mijn hart Danny, ik probeer hem door te rollen naar anderen en tot die tijd koester ik hem. Dank je wel!