Vanavond vond ik geheel onverwacht een boekje in mijn brievenbus met een letter, de M. dus en ook nog een sint-versje.

Het boekje vind ik heel leuk: “Wat is Dada ? geschreven in 1923 door Theo van Doesburg. En omdat de periode van de Stijl me zeer interesseert, ik heb natuurlijk niet voor niks in een Rietveld-achtig huis gewoond (bezit ook nog de originele maquette!) en rondleidingen gegeven in het Rietveldhuis in Utrecht, …is dit bijzondere boekje een leuk schot in de roos.

Maar van welke Sint of Piet (zwart of wit) zou dat nou zijn?   Ik denk even aan mijn lieve bovenburen , maar die weten wsch. niet dat ik Dada interessant vind. Toch inspireert het me opeens tot een Sintgedicht voor hen en ook een cadeautje erbij . In dit geval goud verpakt, want zij zijn vaak echt goud waard voor mij,

Dada stond dus niet op mijn verlanglijstje , raar trouwens als je wel een verlanglijstje hebt ,maar niemand, noch Sint, noch Kerstman, noch vader, noch moeder aan wie je het zou kunnen overhandigen. Maar wat er dus wel op staat is het boek ‘ De zevende functie van taal’ , een roman van Laurent Binet , met Barthes in de hoofdrol. Roland Barthes  was een Franse filosoof en literatuurcriticus van wie ik een boek ‘de taal der verliefden “met zijn uitmuntende beschouwingen op mijn literatuurlijst van de academie had staan.    Dat dit boek bestaat las ik in een ander boek dat ik nu lees van Binet, dat gaat over Heydrich een naaste medewerker van Hitler , die het als zijn grootste opdracht zag om zoveel mogelijk mensen (joden) te doden. Gruwelijk. Dat dus niet lezen!

Maar nu dus ‘Wat is dada?’  Theo van Doesburg gaat soms wel erg ver in zijn theorie over Dada, maar het is echt grappig en kunsthistorisch gezien leerzaam …. “Te meenen dat Dadaisme tot de categorie der nieuwe kunstvormen als impressionisme, futurisme, cubisme, of expressionisme behoort is eene dwaling “ (denk 1923) ‘Dada is de meest onmiddellijke uitdrukking van onzen vormloozen tijd en wil dat ook zijn.”

Zo dat weten we nu ook weer. Mocht u wel sinterklaas vieren, ga dat doen en geniet ervan dan ga ik u benijden.