Ja, dit museum dat midden in de natuur ligt in Kemzeke is en onderdeel van de Verbeke Foundation.

Deze is opgericht door Carla en Geert Verbeke. Een gigantisch groot terrein van 12 hectare.

Geert Verbeke (1953) was de eigenaar van een groot internationaal transport bedrijf, een gewoon bedrijf met vrachtwagens, containers etc. Totdat Geert in de ban raakte van kunst. En zijn vrouw Carla sleept hij in die passie mee.

Het grote terrein van zijn bedrijf is nu een van de grootste verzamelplekken in Europa. Stelt u zich daar geen mooi aan geharkt gebied bij voor want dat is het niet. Al de kunstwerken of de idee –objecten lijken daar willekeurig en slordig neergezet. Dat is niet zo, maar een traditioneel museum kun je het ook niet noemen. Geert geeft aan veel kunstenaars een plek om hun idee te verwezenlijken in de vrije natuur. Wordt het kunstwerk overwoekerd door diezelfde natuur dan is dat maar zo. Maar binnen zijn ook nog enorme ruimtes daar vind je bijv. een uitzonderlijke collectie collages en assemblages. Vandaar dat het museum bij kenners ook wel het collagemuseum wordt genoemd. Bij de collage hoort verknippen, verscheuren, aan elkaar passen en vastlijmen. Denk Max Ernst, een grote naam op dit gebied.

Het collage museum zal voortaan ook gewijd zijn aan mail-art. dit ontstond in de jaren 60. Een vorm van beeldende kunst waarbij het gaat om communicatie. In die zin is dit afwijkende museum, wel iets voor de liefhebbers van dit genre.

Er lijken geen regels te gelden in deze foundation maar die zijn er wel natuurlijk. Alleen zie je er geen supoosten, en geen bordjes die ergens naar verwijzen. Tafels en trappen in het gebouw zijn er omdat ze functioneel zijn, maar niet om ook schoon te houden. Hoge hakken en nette kleren zijn hier dus niet echt nodig, wel een paar ogen en een portie nieuwsgierigheid.