Vanmiddag zag ik een filmpje , waarin allerlei bekende film en strip figuren achter elkaar aan renden zoals Mickey Mouse, Tom poes, Fred Flintstone, Sneeuwwitje, Popeye etc. Daartussen door holde good old Betty Boop.

Natuurlijk was zij de meest attractieve met haar “uitdagende”figuur en getuite lipjes. Betty Boop is een fenomeen; een sekssymbool, the antidote to bad news, een icoon van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Betty verschijnt in 1930 voor het eerst op het witte doek en veroverde toen al de harten van de kijkers en later de lezers van stripboeken. Als je 85 jaar de aandacht vast kunt houden dan moet je wel iets bijzonders hebben!

Maar, ach, ach , herinneren wij ons niet de tepel van Janet Jackson op TV en de rel die daaruit voortkwam? Op Google las ik dat er ook op Betty censuur werd gepleegd. Op gegeven moment werd haar korte rokje en de zichtbare jarretels in de ban gedaan.

“In 1934 moest Betty veranderd worden, als gevolg van de conservatieve Production Code (ook bekend als de Hays Code). Voortaan werd ze getekend met een lange en nauwsluitende jurk. Als gevolg hiervan daalde haar populariteit. Hoewel in de periode 1935-1939 nog een aantal Betty-filmpjes zijn gemaakt, worden die van mindere kwaliteit bevonden dan haar eerdere filmpjes.”