Beter een pen dan een Kalasjnikov.

Dat zette ik inderdaad op facebook. Veel mensen zijn het met me eens. Maar wat kun je eigenlijk met een pen in deze tijden van dood en verderf.  Ja, je kunt met een pen, verslag doen van de wreedheden die als de pest, om zich heen slaan en duizenden slachtoffers maken, zoals dit wat ik vanochtend las (bij de dagelijkse portie levensleed)

“Beelden van I.S. tonen vier mannen in oranje pakken die in een kooi in een zwembad worden neergelaten. Later worden lijken in een kooi getoond. Voorts komt een aantal jonge Iraki’s geknield in beeld die in het noorden van dat land de vijand zouden hebben geholpen met het bombarderen van IS. De zeven mannen hebben een koord met explosieven rond de hals en zijn aan elkaar vast gemaakt met dat koord. De explosieven worden tot ontploffing gebracht. Ook worden drie in oranje gestoken gevangenen in een auto gestopt, die vervolgens met een raket wordt beschoten en volkomen verwoest.”… Hoe kun je deze beelden, deze waanzin alsmaar verdragen?    Ik denk ook aan de ouders van de jonge terroristen en de ouders van de slachtoffers in Parijs.

Tegelijkertijd lees ik in een advertentie de volgende onzintekst:

“Verzorg je huid met de prijswinnende scrub Petipo de Patapo, waarna je een glas Casa Safra Gran Reserva drinkt en kijkt naar een aflevering van Jamie in 30 minuten.” Hoewel onzin, het wordt serieus aanbevolen als middel ter ontspanning. Vervolgens de advertenties voor Sintcadeaus, kinderen mogen en kunnen gewoon een I-pad ‘bestellen’ en allerhand dure elektronische gadgets, moet kunnen, “wij zijn immers een rijk en vrij land.”   Hoe lang nog?  herinner me de song met de tekst van Annie M.G. Schmidt. “Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waar naar toe.”   Inderdaad, vluchten voor deze wereldwijde haat en jaloezie, want dat komt er ook bij. Mensen gunnen elkaar vaak niet meer het licht in de ogen, en dus wordt dat licht dan met hatelijkheden , gekoeioneer of een Kalasjnikov gedoofd.

Hoe ziet de toekomst eruit van de kinderen die nog moeten opgroeien. Veel van hen krijgen nu alles wat hun hartje begeert…..maar hoe kruip je weg voor het virus van de haat. En wat kun je doen om je niet door die haat te laten besmetten en wel iets bijdragen aan Vrede.

Vrede? Ik ril nu al bij de gedachte dat er straks allemaal kerstboodschappen over ons worden uitgestrooid. ‘Vrede zij met u.’….