Begraafplaats en meer America.

Mijn jongste broer en zijn vrouw nodigden mij uit in België in hun mooie huis en aanpalend prachtig eigen bos. Ja het is Corona tijd, en wij zijn over en weer natuurlijk voorzichtig en zorgvuldig.

Maar gelukkig gedroegen we ons bij hen gewoon als vanouds.

Ik kon genieten van de wonderen die zich in zijn bos met oeroude bomen afspelen en van de ronddravende eekhoorntjes die al met de aanleg van hun wintervoorraad bezig waren

Maar naast de bijzondere uitstapjes in België had mijn broer ook een prachtige verassing tocht in elkaar uitgezet  waarvoor we voor een deel weer naar Nederland Zuid Limburg reisden

Ik moet met schaamte bekennen  als ik dat geweldige  landschap zie, dat ik mij daar in mijn jeugd niet genoeg bewust van ben geweest.

Een van de plekken die we bezochten was de Amerikaanse begraafplaats in Margraten .Elke keer weer indrukwekkend ook doordat de begraafplaats op een schitterende  plek is aangelegd en de uiterst zorg die er is voor de omgeving

En dan die eindeloze rijen met witte kruisjes waarop de naam en de overlijdens data vermeld staan. Vaak rond 1940.         Jongemannen uit alle delen van Amerika die bijna allemaal in de 20 waren. Ik stel me dan voor hoe ze vertrokken vanuit Chigago ,Denver, Kansas City, NewOrleans en noem maar op. Ze vertrokken vol goede moed met de intentie om hier in ons land notabene de vijand uit te schakelen en ons te “bevrijden” .

Ze betaalden ermee met hun eigen leven.

Ik denk dat vrijwel iedereen die hier rondloopt en dan ook nog eens (zoals tijdens ons bezoek) op een prachtige dag van the Indian Summer, hier wel door geraakt wordt.

De Amerikaans bevrijders “De Amerikanen “zoals ze door oudere mensen nog altijd genoemd worden.    Nu  75 jaar later, Amerika het land van de toekomst….wat is er nu van over. Het is een verdeeld Trump-land geworden. Trump die binnenkort de verkiezings- strijd aan gaat met Joe Biden. Door Trump stelselmatig “Sleepy Joe”  genoemd. Je zou denken dat Trump met zijn giga Ego, de schandalen en de leugens die om hem heen hangen,geen enkele kans maakt om nog weer voor 4 jaar de troon te bestijgen. Maar het lijkt nu al duidelijk dat hij het waarschijnlijk weer wint. Door corruptie. Door illegale  stortingen voor groepen die nog overgehaald moeten worden.

Ik ben niet optimistisch en aan dit alles denk ik als ik rondloop door de zalen van Kunsthal Kade in Amersfoort, (waar ik al 5 jaar als vrijwilliger werk). Bij onze nieuwe tentoonstelling “This is America”   Hoe gaat dit verhaal verder?