Morgen, of nou ja, eigenlijk is dat al vandaag, zaterdag 11 oktober, is het Bachdag in Amersfoort. Uitstekende pianisten die in staat zijn om Bach te vertolken, spelen meer dan 40 concerten in bijna alle kerken van de binnenstad.

‘Amersfoort heeft een rijke muzikale traditie en laat zich zaterdag van zijn beste kant zien’, zegt Annet van Goor, een van de organisatoren

En er is ook beeldende kunst geïnspireerd op de muziek van J.S. Bach, zo zal kunstenaar Jan van der Meulen (een van de oprichters van theater de Kamers… ) life gaan schilderen in de Joriskerk. Voor liefhebbers van de grote Bach, is dit alles natuurlijk watertanden.

Maar er is nog een kerk (de Bergkerk) waar weliswaar ook de hele dag een programma is, maar dan van heel andere aard. Daar viert Ypsilon ( de vereniging voor ouders van schizofrene kinderen) hun 30 jarig jubileum met sprekers en workshops rond het thema schizofrenie. Een geest- verwoestende en ongeneeslijke ziekte (weet ik als moeder van een patiënt) waarbij je niet direct aan Bach denkt , hoe troostend zijn cantates soms ook kunnen zijn.

Natuurlijk is daar dan ook de Familieraad en de F.A.B. familie als bondgenoot. Daarnaast deskundigen en anderszins betrokkenen.

Wel een kerk, geen muziek, maar ook daar zeker stille tranen die ik ook vaak heb gezien bij uitvoeringen van de muziek van Bach. What’s the difference? Wat denkt u zelf?