Ja, de opera, ik wilde er wel eens heen, maar dat is hier in Nederland nog niet zo makkelijk. Dit is geen Verona.
Anyhow, de bioscoop keten Pathé biedt nu opnamens aan van balletvoorstellingen en opera.
Daarom maakte ik gebruik van een aanbieding voor een opera van Pucinni. Turandot om precies te zijn. Dit verhaal van de prinses Turandot die een ijskonijn wordt genoemd speelt zich af in het oude China.Turandot is een prinse aan het keizerlijk hof. Er wordt door meerdere mannen naar haar hand gedongen. Ze krijgen allemaal drie raadsels die eerst opgelost moeten worden. Lukt dat niet dan wacht hun de dood
De opnames komen rechtstreeks uit de Metropolitan opera in New York.
Ik kleedde me zorgvuldig aan (gewoon voor mijn eigen plezier) ook al was het in de bioscoop. Maar kijk er waren meer mensen die op zijn zondags naar de bioscoop kwamen. In opera- stemming dus. We werden ontvangen met koffie en gebak en later waren er nog twee pauzes waarin we met (goede!) wijn en hapjes verwend werden.
Toch een beetje uit dus.
Wat een mooi gezicht, die opnames tijdens de life voorstelling van het operahuis. Zo was je er echt een beetje bij. Ook tijdens de echte pauzes in de Met was je als kijker getuige van de changementen (met sjouwende toneel knechten) aan het keizerlijk hof. Ook werden dan interviews gehouden met de hoofdrolspelers. Dat zou je als bezoeker in New York dus niet te zien hebben gekregen.
Wat ik ook echt spectaculair vond (naast de prachtige stemmen natuurlijk) was de levendigheid op het toneel. Er is drie uur lang van alles te zien, van mensen rondom het paleis, bewakers en vele bezoekers. En ook zijn er wisselingen van dag naar nacht en omgekeerd. Wat moet dat een enorme klus geweest zijn voor de regisseur. De dirigent Yanninck Nezet die tijdens zo’n pauze- interview even aan het woord kwam, krijgt ook een verdiend applaus van mij als blogger in Holland (weet hij veel) De zangstemmen Christine Goerke en van haar tegenspeler Roberto Aronica konden me ook zeker bekoren. Trouwens bij veel spelers, vroeg ik me af, wat zullen die mensen voor jeugd hebben gehad als je uiteindelijk zo goed bent dat je bij een gezelschap hoort dat in de MET mag optreden. En nu dat zo is, zouden ze gelukkig zijn? Of komen ze daarna in hun hotel of thuis en valt er vooral de eenzaamheid over hun hoofd ?
En: Oh ja het is natuurlijk een sprookje en het loopt goed af. Want de aanbidder krijgt na veel beproevingen zijn prinses, waarna hij ook zijn echte naam nl “Love” bekend maakt.
Goh zo was ik dus vlak bij mijn eigen huis , toch even in de opera. Natuurlijk het is een filmopname. Maar goed genoeg om mij misschien nog een keer daarheen te begeven.